Multi storefront e-commerce platform architectuur

e-Commerce

Voordelen van multi-storefront voor e-commerce bedrijven

29 augustus 2022

Steeds meer bedrijven bedienen de markt met meer dan één e-commerce-propositie. Denk aan B2B en B2C-proposities, verschillende merken vanuit één organisatie, verschillende landen, talen en currencies. Met een unieke storefronts voor iedere propositie, bieden merken iedere doelgroep de ideale shopbeleving. Maar het runnen van meerdere eCommerce-platforms tegelijk leidt ook tot veel overhead, complexiteit en hoge IT-kosten. En dat is precies waar Multi-storefront technologie uitkomst kan bieden.

Met een zogeheten Multi-Storefront beheren bedrijven vanuit één backend meerdere webshops/storefronts. Zo is het mogelijk om meerdere brand stores te draaien op hetzelfde e-commerce-platform dat de orders afhandelt, betalingen verwerkt en de klantinformatie bevat. In dit uitgebreide artikel ontdek je de mogelijkheden van een dergelijke multi-storefront setup voor e-commerce organisaties.

Wat is multi-storefront

Multi-storefront bestaat al een tijdje. Het principe gaat uit van een organisatie die meerdere webshops aanbiedt via internet. Denk aan een consumenten electronica concern die voor wasmachines, platte televisies en koffiezetapparaten verschillende webshops aanbiedt. Shops met dezelfde lay-out en structuur maar andere producten. Deze shops waren vaak kopieën van elkaar, met een eigen content management systeem. Developers, marketeers en content beheerders moesten dus voor iedere shop afzonderlijk updates uitvoeren, content toevoegen of optimalisaties doorvoeren.

Tegenwoordig is het mogelijk om met diverse e-commerce SaaS platforms een Multi-storefront op te zetten. Met een multi-storefront ben je in staat meerdere webshops openen binnen een en hetzelfde adminpanel. Je verkoopt dus artikelen vanuit verschillende storefronts, maar regelt de afhandeling via dezelfde backend. Zo stimuleer je groei, maar kun je tegelijkertijd de kosten en complexiteit van het beheren van meerdere online shops binnen de perken houden.

In een multi-storefront set-up kunnen e-commerce organisaties unieke webshops opzetten met afzonderlijke domeinen en aangepaste designs. Op die manier is een webshop aan te passen exact naar de gewenste user experience die de organisatie voor zijn doelgroep beoogd. Ook is het mogelijk om shops in verschillende landen te bieden met de daar gangbare currencies, taal en betaalmethodes. Door gebruik te maken van een API-first platform zoals Bigcommerce geef je klanten in het buitenland vertrouwen door betalingen te laten uitvoeren via de providers die zij daar kennen. Op die manier vergroot je het vertrouwen in je bedrijf wat groei in andere landen kan stimuleren.

Toepassingen en mogelijkheden van MSF

Multi-Storefront is interessant en geschikt voor diverse toepassingen. We tonen je een paar voorbeelden die laten zien hoe je de oplossing gericht kunt inzetten. 

Internationale webshops

Door een webshop te bieden binnen het domein van een specifiek land, in de taal van dit land en met betaal- en verzendmogelijkheden die daar gangbaar zijn, verlaag je de drempel voor first time buyers. Dit vergroot de loyaliteit van lokale klanten. Binnen een multistore front is het mogelijk specifiek voor individuele landen verzendkosten te berekenen met de daar bekende verzendbedrijven, maar er kan ook rekening gehouden worden met lokale wet en regelgeving indien dit van toepassing is op je producten.


Het gebruik van een domein op landniveau kan aanzienlijke voordelen opleveren voor de positie van lokale zoekmachines. Het bieden van afzonderlijke webshops met content die is afgestemd op een specifiek land of regio vergroot de kans om goed te scoren in een lokale zoekmachine.

Brandstores

Met multi-storefront ben je in staat speciale brandstores te creëren. Dit zijn webshops rondom een specifiek merk waarvoor exclusieve distributiepartners de afhandeling kunnen verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan shops rondom specifieke merkkleding, apparatuur, specialistisch gereedschap of exclusieve drankmerken. Heb je een portfolio met meerdere merken? Dan kun je met Multi-Storefront een shop of website voor elk merk maken. Zo beschikt Dorstlust over brandstores voor frisdrankmerken waarvoor exclusief distributie partner voor zijn in Nederland. 

Meerdere klantsegmenten bedienen

Er zijn grote verschillen tussen het verkopen aan particuliere consumenten (b2c) en zakelijke klanten (B2B). Denk bijvoorbeeld aan bepaalde prijsstellingen en -structuren (kortingen op vaste bestellingen van een bepaalde grootte, wel of geen btw), herhaal orders en de mogelijkheid om producten in bulk partijen te bestellen. Door het aanbod te scheiden, bedien je beide klantgroepen volgens hun eigen wensen. Denk dan bijvoorbeeld aan aspecten van het transactieproces zoals de manier van bestellen, de te kiezen betaalwijzen, facturatie en het inrichten van je klantenservice. Je kunt verschillende klantsegmenten allemaal maatwerk aanbieden, terwijl de afhandeling via dezelfde backoffice gaat.

Whitelabel-websites

Ben je een fabrikant of distributeur? Dan kun je jouw klanten een gepersonaliseerde ervaring bieden met whitelabel-websites voor winkels die jouw producten verkopen. 

Niche-commerce

Wil je bepaalde producten, productgroepen of merken extra onder de aandacht brengen? Of wil je een actie of verkoopevenement promoten? Met multi-storefront creëer je heel makkelijk categorie-, evenement- of promotiespecifieke websites. Het voordeel van die aanpak? Je segmenteert klanten en optimaliseert zoekacties en content om conversies te verhogen. Hierdoor nemen je verkopen en inkomsten toe. 

Meerdere bedrijfsmodellen beheren

Met platforms die geënt zijn op Multi-Storefront, kun je meerdere bedrijfsmodellen integreren. Zo is de stap van B2B naar B2C of D2C een stuk kleiner. Hiermee boor je niet alleen nieuwe doelgroepen aan, maar zijn organisaties ook in staat de hele keten te verkleinen wat kostenvoordelen met zich mee kan brengen.

Marktplaatsen

In de huidige e-commercewereld begrijpen veel grote bedrijven de voordelen van het verkopen op meerdere marktplaatsen. Jouw producten aanbieden op diverse marktplaatsen vergroot je bereik, verbreedt je klantenbestand en kost relatief weinig tijd en moeite. Met multi-storefrontplatforms zet je regionale online-winkels op om een lokale ervaring te bieden aan shoppers overal ter wereld.

Welke voordelen biedt Multi-Storefront?

Gebruik maken van multi-storefront levert e-commercebedrijven de nodige voordelen op. We zetten de belangrijkste op een rij.

1. Eén backoffice voor meerdere webshops

Heb je een snel groeiende organisatie? Heb je een productgroep op het oog die je in een nieuwe webwinkel wilt verkopen? En wil je snel uitbreiden zonder er een hoop complexe beheertaken bij te krijgen? Met Multi-Storefront schaal je snel en flexibel op en beschik je over een in de praktijk beproefde backoffice voor meerdere winkels. Doordat je je nieuwe webshops aansluit op je bestaande infrastructuur maak je direct gebruik van je bestaande fullfillment processen, de koppelingen met financiële systemen en eventuele ERP en productinformatie-systemen. Dit scheelt niet alleen veel configuratie, installatie en testwerk. De go-to-market tijd is enorm kort wat er ook voor zorgt dat je je risico’s minimaliseert. 

2. Geen dubbel werk

Je hoeft processen niet dubbel uit te voeren. Multi-Store geeft je namelijk de mogelijkheid om klantdata centraal op te slaan en te beheren. Die gegevens kun je vervolgens ook over meerdere shops heen gebruiken, waardoor je nooit meer lang hoeft te zoeken naar klantinformatie. hetzelfde geldt voor productinformatie. Je kan voor verschillende shops dezelfde productinformatie gebruiken, zoals omschrijvingen, productspecificaties, afbeeldingen, handleidingen ect ect.

3. Gemakkelijk nieuwe markten aanboren

Met Multi-Storefront boor je gemakkelijker nieuwe markten aan. Dit kunnen nieuwe productsegmenten, maar ook andere geografische gebieden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een uitbreiding naar de buurlanden, de rest van Europa of zelfs andere continenten. Je kunt communiceren in andere talen en afrekenen in diverse vreemde valuta. Zo wordt de drempel om nieuwe klanten voor je te winnen een stuk lager.

4. Klantsegmenten uitbreiden

Dankzij multi-storefront breid je jouw klantsegmenten snel uit: van B2B naar B2C en vice versa. Of zelfs van B2B naar D2C. We leerden tijdens de coronacrisis hoe belangrijk optimale flexibiliteit op dit vlak is. Met multi-storefront is er trouwens ook geen sprake van of-of, maar indien gewenst van en-en: je kunt prima meerdere shops in de genoemde formats inrichten en beheren.

5. Toekomstbestendigheid

Werken met Multi-Storefront betekent werken met toekomstbestendige technologie. De oplossingen die op dit moment in de markt beschikbaar zijn vaak cloud native, headless en beschikken over een API-first benadering. Dit zorgt ervoor dat je zonder al te veel complex development een multistore front op je bestaande backoffice kunt aansluiten (mits je backoffice beschikt over API integratiemogelijkheden.). Ook het aanmaken van nieuwe webshops gaat snel en efficiënt. Zo ben je altijd voorbereid op nieuwe marktontwikkelingen, trends en veranderende klantbehoeften. 

6. De stap naar omnichannel wordt kleiner

Consumenten zijn kritischer dan ooit en verwachten dat merken en bedrijven aanwezig zijn op de digitale platformen waar zij zelf actief zijn. Ook moeten deze merken hun aanwezigheid afstemmen op de platformspecifiek behoeftes van consumenten. Denk aan inspiratie op Instagram, interactie op Tiktok en communicatie via whatsapp. Door een headless oplossing toe te passen kan je je content op meerdere plekken tonen, waardoor klanten in je webshop, website, app of marktplaats dezelfde informatie ziet en dezelfde uniforme merkbeleving heeft.

De stap naar het leveren van een omnichannelbeleving wordt kleiner als je Multi-Storefront inzet. Omdat je meerdere shops en sites beheert vanuit dezelfde backend, is het makkelijk om op het vlak van performance, design en gebruikerservaring een hoog en uniform kwaliteitsniveau te leveren. Dit effent het pad naar een authentieke omnichannelervaring voor de klant.

Waarom juist niet kiezen voor multi-storefront?

Uiteraard heeft een MSF oplossing niet alleen maar voordelen. Er kunnen ook belangrijke redenen zijn om niet voor een multi-storefront te kiezen, zoals wanneer:

  • De verschillen tussen de stores erg groot zijn; 

  • Producten verschillende manieren van fulfillment hebben;

  • Productinformatie en data te divers is;

  • Er verschillende backoffice systemen gebruikt worden ERP, DMS of PIM;

  • Er verschillende teams met het systeem werken.

Het is altijd belangrijk om vooraf te bepalen of het slimmer is om juist verschillende admin-panels te hebben of slechts 1.

Hoe maak je de stap naar een multi-storefront e-commerceplatform?

Voordelen te over dus voor bedrijven die gebruikmaken van het multi-storefront concept. Maar hoe creëer je een hoogwaardig e-commerceplatform waarin al die mooie features samenkomen? Wij vertellen het je.

Weet wat je wilt

Breng eerst in kaart wat je precies wilt met je e-commerce en online activiteiten, nu en in de toekomst. Een brandstore lanceren is makkelijker en heeft minder impact op je organisatie dan het aanboren van een compleet nieuwe markt. Ga je van b2c naar het bedienen van zakelijke klanten? Dan moet je backoffice daar op ingericht zijn en om kunnen gaan met andere prijsstellingen, kortingsmechanismen, herhaalbestellingen en bulkorders. 

Zorg voor de juiste betalingsmogelijkheden

Kies de juiste betalingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan kopen op factuur voor zakelijke klanten en internationale betalingsmogelijkheden voor klanten buiten Nederland. Hoe meer verschillende betalingsmogelijkheden je integreert, hoe groter je potentiële klantenkring wordt. 

Ondersteun verschillende leveringsscenario’s

Zorg voor ondersteuning van verschillende leveringsscenario’s.Voorbeelden zijn:

  • Store-to-door. Bij dit concept bestelt de klant online en verstuurt de retailer het product direct. De klant kan zijn order online volgen.

  • Click-and-collect betekent dat de klant een product online bestelt en het in de fysieke winkel ophaalt.

  • Standaard- of expresslevering. In het laatste geval profiteert de klant van een snellere levering via een koeriersdienst. 

Houd bij het inrichten van je winkel in Multi-Storefront tevens rekening met aangepaste verzendregels. Denk bijvoorbeeld aan extra verzendkosten voor zware producten of speciale regels voor fragiele waren.

Realtime-berekening van btw en verzendkosten

Btw-tarieven (zeker internationale) en verzendkosten zijn geregeld aan verandering onderhevig en worden onder meer bepaald door actuele economische ontwikkelingen. Zorg er daarom voor dat je deze kosten altijd in realtime kunt berekenen. Zo haalt de actualiteit je niet in en komen jij en je klanten niet voor onplezierige verrassingen te staan.

Meertalige klantondersteuning

Ga je de grens over met je e-commerce? Zorg dan voor een goede meertalige ondersteuning, zowel op het gebied van bezetting als tooling. Denk bijvoorbeeld aan een openbaar toegankelijke meertalige kennisbank om proactieve klantenondersteuning te bieden. Klanten waarderen het enorm als je ze informatie, service en ondersteuning biedt in hun eigen taal.

Aparte Google Analytics-inrichting per webshop

Kies voor een aparte inrichting van Google Analytics per webshop, zeker als je je ook op het buitenland richt. Het digitale gebruikersgedrag verschilt namelijk per land. Ook per demografische doelgroep kunnen er verschillen zijn in het digitale zoek- en koopgedrag.

Maatwerk in UX-design

Het UX-design is een belangrijk onderdeel van een e-commerceplatform en de klantbeleving. Met een landspecifiek UX-design kun je culturele aspecten, gewoonten en trends in het ontwerp weergeven. Denk bijvoorbeeld aan het van rechts naar links uitlijnen van tekst voor oosterse gebruikers.

Panel discussie over multi store-front

Meer informatie

Ben je ook overtuigd van de kracht en voordelen van multi-storefront? Neem dan gerust contact op met Touchtribe. Onze e-commerce experts kunnen je goed helpen bij het uitdenken en optimaal uitrollen van een multi-storefront propositie.