Wij vergelijken Contentful en Storyblok, zodat jij de keuze voor het beste headless CMS systeem kan maken

CMS

Contentful vs. Storyblok: vergelijking van Headless CMS systemen

17 september 2021

Digitale ontwikkelingen gaan snel, ook als het gaat om content management systemen. Zo is het Headless Content Management Systeem (CMS) niet meer weg te denken uit de huidige e-commerce strategie. Deze backend only systemen bewaren content veilig in de cloud en geven daarnaast de mogelijkheid tot het gebruik van iedere frontend tool naar keuze.

De keuze voor een Headless CMS is net zo lastig als bij een traditioneel CMS. Na een korte search kom je snel op zo’n 50 mogelijkheden uit, met veel dezelfde, maar ook nét andere functionaliteiten. Maarten, Tech Lead bij Touchtribe, heeft de afgelopen tijd met twee grote Headless CMS systemen gewerkt: Contentful en Storyblok. Hij vergelijkt de platformen op een aantal belangrijke punten.

  1. Visualisatie van de content

  2. Development proces

  3. Koppelen van data

  4. Kosten van (extra) functionaliteiten

  5. Managen van content

 Allereerst leggen we de twee platformen kort uit.

Wij vergelijken Contentful en Storyblok, zodat jij de keuze voor het beste headless CMS systeem kan maken
Maarten Jongerius is Lead Developer bij Touchtribe

Maarten Jongerius

Maarten Jongerius

Delen

Wat is Contentful?

Contentful is momenteel een van de meest populaire Headless oplossingen en biedt gebruikers een uitstekende toolset om content te creëren en te beheren. Doordat frontend en backend van elkaar gescheiden zijn, kunnen developers de content met iedere gewenste programmeertaal, op ieder gewenst platform inzetten voor de beste user experience.

Contentful CMS content overzicht

Wat is Storyblok?

Storyblok biedt een unieke combinatie van visuele bewerkingstools en zeer aanpasbaar gebouwde contentblokken voor marketeers, bovenop een moderne Headless architectuur die ontwikkelaars de flexibiliteit geeft om snelle en betrouwbare digitale platforms te bouwen.

Storyblok content management system user experience

Vergelijking tussen Contentful en Storyblok

We vergelijken de twee platformen hieronder aan de hand van een aantal punten. Deze zijn gericht op development, kosten en integratiemogelijkheden met andere oplossingen in de digitale techstack van een organisatie.

Visualisatie van content

Een USP van Storyblok is dat dit platform erg visueel is ingesteld. Wanneer content wordt aanpast krijgt de content editor direct een preview van hoe dit eruit komt te zien. De omgeving waar de content wordt aangepast en de uiteindelijke pagina zijn op één scherm real time te zien. Dit maakt het voor marketeers makkelijk om het CMS te gebruiken. Een tegenhanger is echter wel dat Storyblok erg gefocust is op het maken van (responsive) websites, maar bijvoorbeeld niet op het maken van een mobiele app.

Contentful is dit daarentegen wel, hierdoor kun je snel content hergebruiken. Door het werken met entiteiten kun je snel data integreren in andere platformen, denk dus aan een mobiele app, een chatbot of zelfs brochures. Wanneer je breder denkt dan één platform, zou Contentful dus een betere keuze kunnen zijn.

Development proces

Het development proces van beide systemen is nagenoeg gelijk. Er zit geen verschil in kennisniveau. Wel is Contentful in dit geval flexibeler qua hergebruik van code. Bij Contentful kun je namelijk onbeperkt content hergebruiken op verschillende plekken binnen het platform. Niet alleen tekst, maar bijvoorbeeld ook afbeeldingen, producten of gegevens.

Bij Storyblok gaat dit nét even anders. Het hergebruiken van content gaat namelijk ten koste van de visualisatie van de content. Daarom vervalt een belangrijke usp van StoryBlok en scoort Contentful net wat beter. Wanneer een platform veel contentitems bevat is het lastiger om hier een overzicht te bewaren.

Dus wanneer schaalbaarheid belangrijker is dan visualisatie, dan is Contentful als CMS een sterkere keuze.

Het koppelen van data

Naast visualisatie en het development proces is het belangrijk om na te denken over het koppelen van databronnen. We nemen als voorbeeld het koppelen van producten uit een platform als BigCommerce met het CMS.

Bij Contentful is dit in principe een handmatig proces, waarbij de product-ID's worden toegevoegd aan de site. Telkens wanneer een nieuw product en dus nieuw ID wordt toegevoegd aan het Commerce-platform, moet ook het CMS handmatig geüpdate worden.
Hier is met development omheen te werken, maar dit is relatief veel werk.

Storyblok heeft hiervoor een mooiere standaardoplossing, waarbij met behulp van een API de data uit (in dit geval) BigCommerce opgehaald wordt. Deze koppeling is eenvoudig te maken met iedere externe databron die je maar kunt bedenken. Zo is de informatie op het platform altijd up-to-date. Heeft jouw bedrijf te maken met veel wisselende producten? Dan is het verstandig om verder te kijken naar Storyblok.

Kosten

Kijkend naar het totale kostenplaatje van een Headless CMS bestaat deze uit verschillende onderdelen. Er zijn een aantal standaard functionaliteiten vrijwel gelijk, maar veel bedrijven hebben ook behoefte aan bepaalde ‘premium’ functionaliteiten. Deze gaan vaak samen met hogere licentiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van verschillende talen aan het platform of het werken met verschillende rollen bij gebruikers.

Beide platformen hebben een Enterprise plan, dat alleen op maat kan worden afgesloten. In geval van StoryBlok begint dat bij € 2.999 per maand en voor Contentful moet in dezelfde richting gedacht worden als ondergrens.

StoryBlok heeft 4 self service plans, waarvan eentje gratis. Deze is te gebruiken met 1 user/seat. De betaalde plans bieden steeds wat meer extra features en worden afgerekend tegen een vaste prijs per maand, per seat. Dat begint met € 20 per seat en loopt op tot € 45 per seat. Wat opvalt is dat StoryBlok hier geen beperkingen heeft op het gebied van content typen en talen.

Contentful heeft haar self service plans enige tijd geleden vereenvoudigd. Er is een gratis community edition, die voor veel organisaties kan voldoen. De voornaamste beperkingen zitten in het aantal talen, het aantal content types en een limiet in het aantal contentitems. De betaalde self service plans beginnen op 489 dollar per maand voor het medium plan (inclusief 10 seats). De large varian kost 849 dollar per maand. Hiervoor krijgt de klant meer rollen, meer content typen en meer content items.

De conclusie die we in de meeste gevallen trekken is dat de gratis variant van Contentful sneller geschikt is voor een organisatie dan de gratis variant van StoryBlok, maar dat juist de betaalde self service plans van StoryBlok aanzienlijk meer features bieden tegen een geringer bedrag.

Wanneer behoefte is aan een degelijke SLA, custom support en nog meer features, dan is een Enterprise Licentie raadzaam. Hierin verschillen beide partijen niet veel van elkaar en is het vooral van belang om duidelijk te hebben wat uw organisatie nodig heeft. Uiteraard helpt Touchtribe daar graag bij.

Managen van content in een OTAP straat

Het managen van content binnen een OTAP straat (ontwikkel, test, acceptatie, productie) kan best een intensieve taak zijn. Voor een content editor is het fijn als de content van de testomgeving niet weer opnieuw moet worden ingevoerd wanneer de site live gaat, maar dit met één druk op de knop kan. Ook voor een developer is het fijn dat wanneer een website verder wordt doorontwikkeld er getest kan worden met actuele content uit de productieomgeving.

Contentful heeft dit probleem op een zeer solide manier opgelost. Contentful beschikt namelijk over een zeer uitgebreid versiebeheer systeem. Zo kan content eenvoudig gemigreerd worden tussen de verschillende Contentful omgevingen zonder dat dit de live omgeving beïnvloedt. Aanvullend kunnen de verschillende velden ook worden gemigreerd met behulp van de Contentful Command Line Interface (CLI). Het gebruik van de CLI is aan te raden wanneer het over een groter project gaat. De structuur van de content wordt dan namelijk verwerkt in de code waardoor er eenvoudig meerdere personen tegelijk aan kunnen werken. 

Storyblok heeft net als Contentful ook een CLI welke beschikbaar is als npm-package. Het versiebeheer daarentegen is een stuk minder uitgebreid en visueel dan bij Contentful. Daar waar Contentful standaard beschikt over meerdere omgevingen moet dit voor Storyblok los worden geconfigureerd. Binnen Contentful is het aantal omgevingen afhankelijk van het gekozen abonnement terwijl er bij Storyblok voor elke omgeving een apart abonnement moet worden afgesloten.

Overall kunnen we concluderen dat Contentful op dit vlak wat verder is.

De keuze tussen Contentful en Storyblok

Deze keuze hangt volledig af van de behoefte van de organisatie. Met hoeveel producten werken ze, welke bronnen gebruiken ze, hoe belangrijk is de visualisatie, wat is het budget? Deze vragen spelen een grote rol in de keuze voor een platform.

Zijn visualisatie en de koppeling met externe systemen belangrijk? Dan zou Storyblok een goede keuze zijn. Is het managen van de omgeving en het development proces belangrijk? Dan is Contentful zeker een aanrader.

Touchtribe is officieel partner van zowel Contentful als StoryBlok, maar we maken altijd de afweging met andere Headless CMS systemen, zoals Prismic of Dato CMS. Zo kijken we altijd wat het beste past bij de klant. Wij richten niet alleen het CMS systeem volledig in, maar zorgen ook voor een unieke webshop en winkelervaring. Volledig geïntegreerd met commerce systemen zoal BigCommerce. Advies nodig rondom het kiezen van een Headless CMS? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Maarten Jongerius is Lead Developer bij Touchtribe

Maarten Jongerius

Maarten Jongerius

Delen