ThiemeMeulenhoff is educatief uitgever voor lesmateriaal

ThiemeMeulenhoff

From branded house to house of brands

ThiemeMeulenhoff is a leading educational publisher in the Netherlands and Flanders. The company specializes in developing and publishing learning resources for education at all levels, from primary to higher education and vocational education. We developed a multidisciplinary digital platform for ThiemeMeulenhoff: a corporate website in combination with an ecommerce platform. This platform fulfills the business objective of moving from a 'branded house' experience to a 'house of brands' experience, with a uniform appearance and user experience.

Corporate website and e-commerce platform combinatie

Migrate Sitecore to Contentful

De uitgeverij gebruikte een verouderd Sitecore platform wat niet meer ondersteund werd en moest daarom over naar een nieuw CMS. Het oude platform was in de loop van de jaren doorontwikkeld en dusdanig verouderd en niet goed onderhoudbaar.

In het proces om Sitecore uit te faseren moesten we rekening houden met verschillende requirements. ThiemeMeulenhoff had al beperkt ervaring met Contentful, maar gezien de omvang van dit project was een proof of concept (POC) noodzakelijk. In deze POC hebben we laten zien hoe Contentful op een gebruiksvriendelijke manier ingericht kan worden en hoe dit in combinatie met Propeller als Commerce Platform gebruikt kan worden

Uitgangspunten nieuwe corporate website en webshop

 • Verbeterde UX/UI: De oude website en shop waren organisch gegroeid en had verschillende stijlen. Om invulling te geven aan de strategie van ThiemeMeulenhoff om te komen van het huidige “house of brands” naar een ”branded house” was een verbeterde gebruikerservaring noodzakelijk.

 • Gemakkelijke contentcreatie en -publicatie: Content uit meerdere bronnen moet eenvoudig kunnen worden samengesteld, onderhouden en beheerd.

 • Content repurposing: Content voor de corporate website moet ook op andere plekken in het digitale landschap ingezet en gebruikt kunnen worden, zoals binnen de docent-support kanalen.

 • Flexibiliteit door zelf aanpassingen te kunnen doen en minder afhankelijk zijn van technische kennis en (externe) developers.

 • Frictieloze gebruikservaring voor bestaande en toekomstige klanten waarbij zij met single-sign-on functionaliteit kunnen inloggen op digitale leeromgevingen en docent-support kanalen, maar ook bestellingen kunnen plaatsen en licenties kunnen inzien binnen de webshop.

 • Integratie met bestaande authenticatie-software in de onderwijssector.

Choosing Composable Architecture

Het aanbod van ThiemeMeulenhoff is groot en divers. Dat maakt dat het IT-landschap ook groot is. Er waren een aantal uitdagingen waar een oplossing voor moest komen:

 • Sitecore was end-of-life

 • Verouderd ERP systeem

 • Veel integraties met externe partijen en platformen

 • Enorm veel content 

 • Veel losse silo’s (PO, VO, MBO, HBO)

 • Veel inlogformulier oplossingen

 • Een relatief korte doorlooptijd voor een groot project

Om de overstap van het verouderde Sitecore platform naar een modern landschap te maken adviseerde Touchtribe een Composable Architecture. Binnen een Composable Architecture kunnen het CMS en het Commerce Platform afzonderlijk van elkaar bestaan en tegelijkertijd nauw samenwerken. Na de proof of concept koos ThiemeMeulenhoff voor Contentful als headless CMS en Propellor als e-commerce platform.

Content and B2B commerce come together in a user-friendly way thanks to the composable approach.

Maarten Jongerius, Development Lead Touchtribe
overzichtspagina webshop thieme meulenhoff

Veel en complex

De uitgebreide en diverse productcatalogus van ThiemeMeulenhoff en de verschillende onderwijssoorten zorgden voor een uitdaging. Het online docentenmateriaal wordt per onderwijsniveau op verschillende manieren ontsloten, waardoor integraties met meerdere onderwijs databanken opgezet moesten worden. De onderwijssoorten (Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs, Mbo, Hbo en NT2) zijn gesloten silo’s met hun eigen technieken, procedures en protocollen. Zo heeft iedere onderwijssoort een eigen inlog- en verificatieprocedure om docenten lesmateriaal te laten bestellen en beheren. De hoeveelheid content zorgde ervoor dat de grenzen van het CMS werden opgezocht.

Headless en URL structuur

Er zit veel logica in het platform met cross-overs tussen de webshop en experience website. Zo was een belangrijke voorwaarde dat URL-structuur in tact bleef om de SEO waarde binnen Google te behouden. Hoewel de website van ThiemeMeulenhoff heel hiërarchisch was opgezet, is een headless CMS juist niet hiërarchisch. Om deze uitdaging op te lossen, werd een logische structuur opgezet met een automatische opbouw van URL's door parent pages, waardoor grote groepen URLs in één keer konden worden gewijzigd. Ook werden redirects automatisch aangemaakt.


Sfeerafbeelding van kind achter ipad die zwaait

Modern contentmodel voor moderne organisatie

Met het nieuwe digitale platform heeft ThiemeMeulenhoff een belangrijke stap gezet in de transformatie van een branded house naar een house of brands. Het bedrijf heeft nu de flexibiliteit om snel en efficiënt nieuwe content te creëren en te publiceren, terwijl de klantervaring naadloos blijft dankzij de composable architecture en de integratie met bestaande login tooling in de onderwijsbranche.

Het moderne contentmodel op basis van Contentful maakt het mogelijk content eenvoudig her te gebruiken op verschillende kanalen, wat belangrijk is voor de marketing en verkoop van ThiemeMeulenhoff's educatieve producten. Bovendien zorgt het headless CMS voor de nodige flexibiliteit om het complexe IT-landschap van de uitgeverij te ondersteunen en integraties met externe partijen en platformen mogelijk te maken.

De nieuwe website en webshop zijn een grote stap vooruit voor ThiemeMeulenhoff. Docenten kunnen op een eenvoudige en intuïtieve manier gebruik maken van het educatieve materiaal, terwijl ThiemeMeulenhoff de mogelijkheid heeft om het aanbod op een flexibele manier aan te passen en uit te breiden.

De  composable architecture is een belangrijke pijler voor een moderne organisatie. Het maakt het mogelijk om snel en efficiënt te reageren op veranderingen in de markt en tegemoet te komen aan de steeds veranderende behoeften van klanten en gebruikers. ThiemeMeulenhoff heeft met het nieuwe platform de mogelijkheid om haar positie als toonaangevende educatieve uitgeverij verder te versterken en te groeien in een snel veranderende markt.