Voor de Huishoudbeurs ontwikkelden wij een app die door 235.000 bezoekers werd gebruikt

Huishoudbeurs

Iedereen is een winnaar met de Huishoudbeurs App

Bij elk groot evenement hoort een app. Voor de jaarlijkse Huishoudbeurs in de RAI was dat niet anders. Wij gingen de uitdaging aan zorgde voor hét hulpmiddel bij uitstek voor bezoekers tijdens de beurs.

Huishoudbeurs.nl

De Huishoudbeurs

De jaarlijkse Huishoudbeurs staat bij velen al maanden op voorhand in de agenda. Het evenement in de RAI is dan ook de perfecte beurs voor de laatste trends op huishoudgebied. Standhouders met allerhande producten, verschillende shows, demonstraties en lekker veel workshops. In het totaal goed voor maar liefst 235.000 bezoekers per editie.

De app zorgde echt voor een op-en-top Huishoudbeursgevoel. Super mooi om te zien hoe veel enthousiasme het losmaakte bij de bezoekers en retailers. Missie geslaagd dus!

Hendrik-Jan Griffioen, Business Incubator Manager bij RAI

235.000 bezoekers: 1 app

De opdracht was helder: de Huishoudbeurs verdiende meer dan ‘slechts’ een app. Natuurlijk moet je als bezoeker snel kunnen checken bij welke stand die toffe workshop wordt gehouden. Of in welke zaal de wedstrijd plaatsvindt. Er moest echter ook een spelelement in zitten. En een handige FAQ. Én het moest, uiteraard, ook nog eens vlot navigeren en probleemloos draaien.

API-caching

Het aantal gebruikers vormde vanaf het begin de grootste uitdaging. Maar dankzij slimme technische oplossingen waren 300.000 bezoekers per dag geen probleem. Zelfs de piekmomenten (2000 requests per milliseconde) bleken perfect haalbaar.
We kregen dit voorelkaar met quasi-statische data in de app, waardoor de data sneller kan worden teruggekoppeld. Voor afbeeldingen zorgden we voor een koppeling met een Image CDN (Content Delivery Network). Op deze manier konden we de backend inzetten voor het afhandelen van de business logica. Met een paar distributed load tests voor verschillende scenario’s alvorens live te gaan wisten we hoeveel gebruikers de applicatie aan zou kunnen.

Herbruikbaarheid

Het hergebruiken van bestaande componenten als basis voor nieuwe apps. Het toppunt van recycling. Een herbruikbare backend die de basis vormt voor de app van de Huishoudbeurs en tegelijk ook voor nog veel meer. Met de komst van de Huishoudbeurs-app legden we ook de basis voor elk denkbaar RAI-project. Deze gemeenschappelijke backend wordt al gebruikt voor de ontwikkeling van apps voor verschillende B2B beurzen (Interclean, Intertraffic) en zorgt ervoor dat een nieuwe, matching app opleveren niet langer dan een week hoeft te duren.

Resultaat

De eerste 2-3 weken na het live gaan van de Huishoudbeurs-app waren we de 50.000 downloads al voorbij. Ook de reacties straalden tevredenheid uit. De app werd visueel goed ontvangen en geprezen vanwege het gebruiksgemak en de vele opties. Dat de positieve ontvangst voor een bescheiden kick zorgde spreekt voor zich.

 • 50.000

  Downloads

  In de eerste 2-3 weken na live gaan van de app waren we de 50.000 downloads al voorbij.

 • 235.000

  bezoekers

  De Huishoudbeurs trekt jaarlijks enorme bezoekersaantallen in een paar dagen tijd.

 • 1

  DIA

  Met deze app werd goud gewonnen bij de Dutch Interactive Awards in de categorie activatie.