senior frontend developer maikel

People

Developer story: de week een senior front-end developer

20 december 2021

Een senior front-end developer staat er bekend om heel veel code te moeten tikken. Al is dat niet het enige wat je doet. Naast de verschillende projecten waar je aan werkt, begeleid je junior en medior collega’s op technisch gebied. En uiteraard met soft skills en persoonlijke ontwikkeling. Eén van die senior front-enders is Maikel, inmiddels al twee jaar deel van de Touchtribe familie. Hij begon als medior en is inmiddels gegroeid tot senior developer.

"Ik heb geen typisch pad gevolgd bij Touchtribe. Toen ik binnenkwam was ik namelijk al medior, maar werkte met een iets andere tech stack. Inmiddels heb ik NextJS, React en Redux helemaal eigen gemaakt en ben toen doorgegroeid naar een senior rol." Maikel werkt momenteel aan drie projecten, namelijk: Vidua, Fit For Free en Campercontact. Hier is hij vooral bezig met het implementeren van een headless architectuur die zijn klanten vooruit helpen. Hij vertelt graag hoe zijn werk én zijn werkweek eruit ziet aan de hand van vijf typische onderdelen uit zijn week.

Maandag: samenwerking binnen het development team

Op maandag begint Maikel natuurlijk niet alleen met een weekstart... maar ook met een goede kop (in zijn geval alles behalve) koffie. Normaal altijd op kantoor, maar de laatste tijd ook wat vaker thuis. Tijdens de weekstart bespreekt hij met collega’s aan welke projecten hij die week gaat werken en of hij ergens hulp bij nodig heeft van een andere collega. Je denkt nu, waar is de informele talk over het weekend? Die past perfect in het ochtend of middag koffie momentje die hij iedere dag heeft met zijn team. Normaal fysiek, nu online. Iedere dag zijn er twee vaste (en natuurlijk optionele) online momenten waar alle Touchtribe collega’s even kunnen bijpraten. Wel zo fijn voor de teambuilding!

Als senior developer heeft Maikel regelmatig tech meetings met de andere seniors, waarin de nieuwste technologieën en ontwikkelingen worden besproken. Hoe kunnen de developers binnen Touchtribe zich technisch het beste ontwikkelen? Welke technieken gaan we gebruiken? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op de hoogte is van alle ontwikkelingen? Dit kan bijvoorbeeld via de Starter Kit van ieder project waar alle nieuwe implementatie van technieken staan, maar ook door het delen van kennis in verschillende kennissessies.

senior frontend developer maikel
Sjors van Santen is marketing manager bij Touchtribe

Sjors van Santen

Marketing Manager

Delen

Iedere maand heeft een collega de kans om zijn of haar project uit te lichten in een Showcase. Of het nu je eerste project is, technisch vooruitstrevend of gewoon heel erg interessant is, je kunt in de showcase je kennis delen met je collega’s. Daarnaast is het ook fijn om na alle verhalen over projecten in de weekstart ook het eindresultaat van collega’s te zien.

Voor mij was het belangrijk om collega’s te hebben waar ik mee kan sparren, met dezelfde interesses en drive om technologisch vooruitstrevend te zijn.

Maikel

Dinsdag: technische uitdaging in projecten

Als Maikel goed de week is begonnen, duikt hij de code in. Twee van de meest uitdagende  projecten die hij heeft gedaan zijn Fit For Free en Vidua waar hij samen met een medior collega aan heeft gewerkt. “Ik was verantwoordelijk voor het contact en het managen van de klant. Daarnaast heb ik samen met onze tech lead de tech stack bepaald en de code bewaakt. Dit alles liep natuurlijk synchroon met het begeleiden van de collega’s.” 

Wat Maikel het meeste is bijgebleven rondom het Fit For Free project is dat hij samen met zijn team de conversie met 15% heeft verhoogd. Dit is bereikt via A/B tests met NextJS, automatische end to end tests met CypressJS in combinatie met een flexibele content funnels via Contentful. “Daarnaast is de implementatie van OAuth2, een authenticatie app, in het Vidua project een mooie technische uitdaging geweest. Helemaal als je de unit testing erbij neemt”, vertelt Maikel.

Woensdag: het coachen van collega’s

Midden in de week is het tijd voor een stukje coaching. Naast het begeleiden van collega’s in projecten is Maikel ook mentor van drie collega’s: Bart, Tim en Sven. Deze collega’s hoeven niet perse bij hem in een project te zitten en deze coacht hij ook met hun persoonlijke loopbaan. Hoe gaat het met de collega’s? Waar willen ze zichzelf in ontwikkelen? Waar lopen ze tegenaan? Typische vragen die Maikel bespreekt met zijn mentees.

Maikel coacht collega developers

“Echt meer verantwoordelijkheid krijgen én de mogelijkheid om collega’s te begeleiden waren vooral de reden dat ik bij Touchtribe ben gaan werken.” vertelt Maikel. Met één van zijn mentees, Sven, werkt hij ook samen in het Fit For Free project. Wekelijks kijken zij met de klant naar de backlog. Maikel helpt Sven met het concreet maken van de requirements en het stellen van prioriteiten. Hij is er altijd voor vragen tussendoor: “Laatst was ik bijvoorbeeld bezig met het implementeren van een nieuwe API van Google Analytics en wilde ik even met hem checken of ik een bepaalde methode goed geïmplementeerd had. Dan kan ik 'm altijd makkelijk bereiken om er even samen naar te kijken”, vertelt Sven. Daarnaast is het geven van feedback in code reviews belangrijk, hierdoor helpt hij Sven heldere en makkelijk te onderhouden code te schrijven. 

Mocht ik tijdens development vragen hebben over bepaalde technische aspecten, zoals bijvoorbeeld het integreren van nieuwe API's, dan kan ik altijd bij Maikel terecht voor een korte (online) ‘meet' en dan kijken we even samen naar de code.

Sven

Donderdag: invulling Persoonlijke Ontwikkel Tijd 


Het belangrijkste verschil met zijn junior collega’s is het zelfstandig werken binnen projecten. “Een junior collega werkt niet zelfstandig aan een project, maar  heeft altijd de begeleiding van een senior. Zo heb ik onlangs Bart geholpen met het maken van een multi-step form voor klant Vidua.” vertelt Maikel. Dit betekent overigens niet dat Maikel altijd alleen aan een project werkt, maar deze mogelijkheid is er wel. Vaak werkt hij in een gemixt team van junior, medior en senior developers.

Iedere developer binnen Touchtribe heeft 10% POT: Persoonlijke Ontwikkel Tijd. Doordat Maikel met andere junior en medior developers samenwerkt in projecten, kan hij goed adviseren waaraan zij deze tijd kunnen besteden. Zijn er technische skills die collega’s willen verbeteren? Of meer project skills? Willen zij kennis delen door het schrijven van een blog? Alles is mogelijk, zolang je dit maar onderbouwt. Maikel besteedt zijn tijd bijvoorbeeld aan: 

  • Onderzoeken doen naar toepassingen van architectural patterns en best practices.

  • Onderzoeken van oplossingen voor micro-frontends.

  • Oefenen met unit testing en end to end testing.

  • Kennis uitbreiden en toepassen van TypeScript.

Vrijdag: Mario Kart met een biertje

Op vrijdag(middag) is het toch echt tijd voor een potje Mario Kart en regelmatig met  een biertje. Samen met zijn collega’s maakt Maikel hier graag tijd voor vrij. Zoals Linda zou zeggen: “Het is niet de vraag of we gaan Mario Karten, maar hoe laat”. En dit blijft niet bij alleen spelen op kantoor. Regelmatig dagen zij elkaar ook online uit voor een race. 

“Dat is wel het voordeel van een klein team”, geeft Maikel aan. “We zijn met een team van 20 developers, waardoor je snel contact hebt met iedereen en je elkaar ook in deze tijd makkelijk online vindt.” Gelukkig lijkt het erop dat er binnenkort ook weer legendarische teamuitjes plaats kunnen vinden. Welke hem het meeste is bijgebleven? Dat was toch wel de kerstborrel van 2019 met heel Makerstreet Development.

Wil jij net als Maikel collega’s begeleiden, werken aan technisch uitdagende projecten én dit met een klein hecht team doen? Check dan onze vacatures via de werkenbij pagina.

Het team van developers speelt mario kart
Sjors van Santen is marketing manager bij Touchtribe

Sjors van Santen

Marketing Manager

Delen