cloud native onmisbaar onderdeel van een digitale strategie

Technologie

Cloud native als onmisbaar onderdeel van je digitale strategie

11 januari 2022

Cloud native apps zijn cruciaal binnen een moderne digitale strategie. Maar wat is cloud native eigenlijk en wat zijn de voordelen? Dat leggen we in dit blogartikel uit.

Wat is cloud native development?

De voordelen van de cloud zijn groot. Vaak begint de overgang van on premise ontwikkeling naar de cloud met “shift and lift”: het overbrengen van bestaande applicaties naar een cloud-omgeving. En hoewel je daarmee al enige winst kunt boeken in de bereikbaarheid van je applicaties en het verminderen van de beheerslast, gaat cloud native ontwikkeling een stap verder. We spreken van cloud native als de applicatie niet alleen in de cloud draait, maar er ook specifiek voor ontwikkeld is. Je applicaties cloud native ontwikkelen levert je organisatie nog grotere strategische voordelen op, denk aan: 

  1. Kostenbesparing 

  2. Hogere schaalbaarheid

  3. Betere security

  4. Korte time-to-market

We lichten deze voordelen voor je toe, zodat je ziet waarom Cloud Native niet meer kunnen ontbreken in jouw digitale strategie.

cloud native onmisbaar onderdeel van een digitale strategie
Gert van Vliet is managing director bij Touchtribe

Gert van Vliet

Managing director

Delen

Bespaar kosten door out of the box infrastructuur

Eén van de grote voordelen van cloud native applicaties is dat je kosten kunt besparen door gebruik te maken van de infrastructuur en architectuur van de cloud provider. Dit noemen we Infrastructure as a Service (IaaS). Doordat je gebruik maakt van de infrastructuur van de provider, hoef je als organisatie zelf geen tijd meer te besteden aan het onderhoud van de infrastructuur. Het is dus ook niet meer nodig om bijvoorbeeld een DevOps-team in te schakelen om server configuraties te doen.

Kostenbesparing door pay per use

Naast de kostenbesparing door IaaS kun je in de cloud ook kosten besparen doordat je alleen betaalt voor de diensten die je daadwerkelijk afneemt en gebruikt. Dit zogenaamde ‘pay per use’-model zorgt er weliswaar voor dat je hogere kosten hebt op het moment dat je applicatie veel gebruikt wordt, maar ook dat je nauwelijks kosten hebt op de momenten dat de cloud native-applicatie niet gebruikt wordt. In een traditionele situatie neem je als organisatie dag en nacht dezelfde servercapaciteit af en betaalt daar dan ook het volledige tarief voor.

Schaalbaarheid van cloud native

Cloud native applicaties maken gebruik van horizontal scaling. Dat betekent dat de applicatie automatisch op- en afschaalt wanneer de toepassing veel of juist heel weinig gebruikt wordt. Is het erg druk op jouw platform? Bijvoorbeeld op Black Friday wanneer je zoveel mogelijk orders wilt verwerken in de kortst mogelijke tijd? Of wanneer je als verzekeraar in een bepaalde korte periode veel nieuwe inschrijvingen moet verwerken? Dan schaalt de applicatie automatisch met het verkeer mee. Echter moet het gebruikte e-commerce platform ook gebouwd zijn op hoge aantallen. Wanneer dit zo is behoren zaken als lange laadtijden of downtime tot het verleden. Sterker nog: je bent verzekerd van uptime op de momenten dat jouw organisatie die het hardst nodig heeft.

Geen zorgen over security

Wanneer je de applicaties van je organisatie cloud native ontwikkelt, is security eenvoudig. Doordat je gebruikmaakt van de services die door de cloud provider geleverd worden, pluk je direct de vruchten van alle inspanningen die zij al hebben gedaan op het gebied van beveiliging. De diensten van de cloud provider worden namelijk vaak gebruikt door overheden en Enterprise-organisaties. Voor deze organisaties is het van het grootste belang om de veiligheid van data te waarborgen, waardoor de cloud provider verplicht is om aan alle wet- en regelgeving voor het beschermen van data te voldoen. Je zult dan ook zien dat alle services van cloud providers voldoen aan alle belangrijke certificeringen en ISO-standaarden op dit gebied.

Korte time-to-market en snellere bedrijfsdoelen

Door applicaties cloud native te ontwikkelen, verkort je de time-to-market aanzienlijk. Doordat je veel standaard functionaliteiten gebruikt die al in het ecosysteem van services van je cloud provider zitten, hoef je deze niet meer zelf te ontwikkelen. Je hoeft ze alleen te configureren zodat ze aansluiten bij jouw applicatie. Daardoor kun je als organisatie focussen op het ontwikkelen van de bedrijfskritische functionaliteiten die jouw organisatie uiteindelijk uniek maken. Doordat de cloud provider de eigen services ook up-to-date houdt, hoef jij hier geen aandacht meer aan te besteden.

Cloud native zorgt voor digitale innovatie

Door jouw applicatie Cloud Native te ontwikkelen ben je als organisatie klaar voor de toekomst. Zo kun je niet alleen moeiteloos grote aantallen data verwerken, maar ook nieuwe functionaliteiten ontwikkelen. Het ecosysteem van diensten en services van de cloud provider waar developers gebruik van kunnen maken, wordt namelijk aan de lopende band uitgebreid. Dat zie je bijvoorbeeld bij AWS. Sinds de oprichting van AWS zijn er 200 nieuwe diensten bijgekomen en leveren zij diensten in 24 regio's. Daarmee faciliteren zij wereldwijde uitbreiding van organisaties. En het aantal diensten en regio’s neemt alleen maar toe, waardoor ook jouw organisatie enorm veel profijt kan hebben bij het innoveren van je diensten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de voordelen die cloud native development voor jouw organisatie kan hebben? Of heb je een concreet idee waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Lees dan hier verder over de mogelijkheden of neem direct contact op met Gert.

Bel ons dan gerust op +31 (0) 6 557 161 80 of stuur een mail naar info@touchtribe.nl.

Gert van Vliet is managing director bij Touchtribe

Gert van Vliet

Managing director

Delen