headless commerce touchtribe

e-Commerce

Wat is headless commerce?

21 februari 2022

Van de eerste voorzichtige aankoop – en de nog voorzichtigere betaling – ontwikkelde online shoppen zich in tien jaar tijd tot een favoriete bezigheid van miljoenen consumenten. Zij verwachten snel en moeiteloos het juiste product of de juiste dienst te kunnen kopen. Bovendien hebben ze steeds hogere verwachtingen over de reis die ze op weg naar die aankoop afleggen.

Benieuwd naar het hele verhaal waarom de toekomst van e-commerce headless is? Download hier gratis en zonder registratie het whitepaper.

Die reis verloopt niet meer simpelweg van A naar B. Hij bevat steeds meer praktische, inspirerende en waardevolle tussenstops. Soms loopt hij via een handige barcode scanner die een snelle herhaalaankoop mogelijk maakt. Of langs een chatbot die 24/7 kan uitleggen wat de belangrijkste voordelen zijn van een nieuw financieel product. Een shoppable video, waarin je direct je favoriete shirt kunt selecteren en bestellen. Of een augmented reality app die op de millimeter nauwkeurig je schoenmaat bepaalt, of precies laat zien of die ene kleur lipstick goed uitkomt in jouw gezicht.

Naadloze customer journey

Voor consumenten is het vanzelfsprekend dat deze waardevolle tussenstops naadloos aansluiten op hun reis naar een aankoop. Óók als het assortiment en beschikbare productinfo in hoog tempo verandert. Als ze hun product hebben geresearcht via de laptop, maar willen aankopen met hun telefoon. Of als een groot aantal andere consumenten opeens allemaal tegelijk die nieuwe telefoon of populaire concertkaartjes bij jouw webshop willen bestellen. Als dat allemaal lukt, verandert de klantreis in een aantrekkelijke en inspirerende ervaring, waarmee de verkoper zich écht kan onderscheiden van de concurrentie.

headless commerce touchtribe
Gert van Vliet is managing director bij Touchtribe

Gert van Vliet

Managing director

Delen

Het vermogen om zo’n aantrekkelijke en inspirerende aankoopervaring te kunnen aanbieden is voor veel organisaties echter niet vanzelfsprekend. Dat komt onder meer omdat veel traditionele  e-commerce platformen zijn ontwikkeld voor die eenvoudige reis van A naar B. Het toevoegen van relevante tussenstops is daardoor vaak een lastige en tijdrovende bezigheid. Dit gebrek aan snelheid en flexibiliteit betekent een groeiende handicap in de strijd om de snel veeleisender wordende consument.

Persoon bekijkt een webshop op zijn mobiele telefoon

Slimme organisaties stappen daarom over naar een nieuw soort e-commerce platform. Een nieuwe architectuur, die specifiek is ontwikkeld om op elk gewenst moment snel en flexibel een relevante ervaring aan de klantreis toe te kunnen voegen. Deze nieuwe mogelijkheid noemen we headless commerce. In dit drieluik van artikelen leggen we uit wat het is, hoe het werkt, wat de voordelen en uitdagingen zijn, en waarom headless commerce de toekomst van e-commerce is.

Het gebrek aan snelheid en flexibiliteit van een traditioneel platform betekent een groeiende handicap in de strijd om de snel veeleisender wordende consument.

Headless is de architectuur van de toekomst

Elke digitale klantreis heeft een voor-  en achterkant. De voorzijde informeert of inspireert de klant in zijn reis richting aankoop. Aan de achterzijde organiseert de verkoper de benodigde content en de intelligentie die bepaalt op welk moment welke content in welke vorm aan de klant moet worden getoond. In een traditioneel e-commerce platform zijn deze kanten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat betekent dat elke aanpassing aan de ene kant, ook consequenties heeft voor de andere zijde. Elke aanpassing betekent dus automatisch een risico op een minder goede klantervaring.

Legacy software architectuur illustratie

Deze problemen lossen we op met een vernieuwende architectuur, die we kortweg Headless Commerce noemen. Deze architectuur ontkoppelt de voor- en achterzijde geheel van elkaar, en maakt optimaal gebruik van de cloud. Ook aan de achterzijde is niet langer sprake van een onlosmakelijk geheel, maar van aparte onderdelen, die je als het ware 'als Lego bouwstenen' in elkaar kan klikken. Dankzij deze 'composable architecture' voeg je veel makkelijker nieuwe onderdelen toe, en vervang of wijzig je bestaande onderdelen, zonder de rest van het platform aan te passen. De snelheid waarmee je inspringt op klantwensen en technologische mogelijkheden neemt daardoor enorm toe.

Uitbeelding Headless commerce architectuur

Headless commerce is API-first

Een nieuwe chatbot, pre-purchase app, Alexa skill of bestelmogelijkheid via Instagram? Goed idee! Alleen moeten je developers dan eerst ook de applicaties aanpassen die aan de achterzijde je content en klantprofielen beheren, bestellingen verwerken of veilige betalingen mogelijk maken. Zo beperkt de sterke onderlinge afhankelijkheid tussen voor- en achterzijde dus ook de snelheid waarmee jouw organisatie kan reageren op nieuwe klantbehoeftes of technologische mogelijkheden. 

Moderne headless commerce-systemen nemen deze beperking weg door applicaties met API’s op elkaar aan te sluiten. Deze software-interfaces ‘vertalen’ de communicatie tussen de gekoppelde applicaties, ongeacht welke (programmeer)taal ze gebruiken. Dankzij de inzet van API’s opereren front en back end geheel onafhankelijk van elkaar, en is ook de communicatie tussen de verschillende back end onderdelen optimaal. Dankzij deze ‘composable architecture’ kunnen developers front- en back-end geheel naar eigen inzicht samenstellen uit de meest effectieve en aansprekende applicaties.

Developers zijn dus niet langer beperkt door de ‘dwangbuis’ van hun back-end, maar stellen front-end geheel naar eigen inzicht samen.

Headless commerce is cloud native

De cloud is in feite een alom aanwezig, on demand distributienetwerk voor applicaties die je op elk moment direct in gebruik kunt nemen en ook weer kunt afstoten. De voordelen van deze Software as a Service (SaaS) diensten zijn algemeen bekend. Altijd de meest actuele applicatie tot je beschikking, zonder dat er nog software upgrades nodig zijn. Optimale responstijden. Flexibel schalen op basis van actuele vraag, en alleen betalen voor wat je verbruikt. En altijd toegang tot je goed beveiligde data.

Met een cloud native platform beschik je altijd over de meest actuele software, zonder dure software-upgrades.

Om optimaal van deze voordelen te kunnen profiteren, werkt headless commerce met cloud native SaaS-applicaties. Die zijn immers specifiek ontwikkeld in en voor de cloud (‘Born in the cloud’). Daardoor benutten organisaties de sterke kanten van de cloud optimaal, zonder de zorgen voor onderhoud of beveiliging van de benodigde infrastructuur. Verder hoeven ze geen software te installeren, en hebben ze geen licentie of afzonderlijke hosting nodig. De kosten blijven daardoor beperkt, transparant en voorspelbaar.

Benieuwd naar het hele verhaal waarom de toekomst van e-commerce headless is?

Download hier gratis en zonder registratie het gebundelde document als whitepaper. Dit document is gericht op digital directors, e-commerce managers en enterprise architecten die hun e-commerce platform willen moderniseren. Met headless development ben je in staat je e-commerce ecosysteem te professionaliseren en naar een volgend niveau te tillen. In deze whitepaper lees je hoe.

Gert van Vliet is managing director bij Touchtribe

Gert van Vliet

Managing director

Delen